Radončić o USK: Ne možemo ovaj kanton pretvoriti u parking za migrante

Radončić o USK: Ne možemo ovaj kanton pretvoriti u parking za migrante

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić na današnjem je sastanku s predstavnicima Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) obećao maksimalnu podršku kada je u pitanju situacija s migrantima i izbjeglicama, istakavši da su prioriteti zaštita Bosne i Hercegovine i njenih građana.

Najavio je određene zakonske izmjene, odgovornije ponašanje nadležnih ministarstava i maksimalni angažman svih policijskih agencija u državi.

“Prioriteti se moraju znati, a naši su zaštita države i njenih građana, pa tek onda briga o migrantima. Obaveza je da osiguramo sigurnost i komoditet građana Bosne i Hercegovine, u ovom slučaju konkretno u USK. Nedopustivo je da migranti ovdje počine više od 1.000 krivičnih djela, te da doslovno ignorišu policijske strukture. Zato sam ohrabrio predstavnike Kantonalne vlade da štite svoje građane i ekonomske interese”, rekao je ministar Radončić

Naglasio je i kako će Ministarstvo sigurnosti BiH od sada biti partner, koji će zaslužiti maksimalno povjerenje građana Bihaća i drugih gradova USK.

“Od rukovodstva ovog kantona sam tražio realnu procjenu smještajnih mogućnosti i kapaciteta i to bez ikakvog pritiska. Drugačije ćemo malo postaviti stvari unutar institucija BiH, ali i u dijalogu s predstavnicima Evropske unije i međunarodnih organizacija. Ne možemo i ne smijemo ovaj kanton pretvoriti u parking za migrante, koji i ne žele tu biti. Morat ćemo podijeliti odgovornost i teret, a naša ministarstva za ljudska prava i izbjeglice moraju napokon preuzeti odgovornost za humanitarni aspekt krize”, dodao je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

Kantonalni premijer Mustafa Ružnić s optimizmom je govorio o zaključcima sa sastanka, ponovivši da migranti moraju biti izmješteni iz gradskih središta.

“Drago mi je da smo se složili da moramo biti maksimalno profesionalni i humani, ali i zbog zajedničkog stava oko zatvaranja centara Bire i Mirala. Na osnovu današnjeg razgovora, ali i prvih konkretnih poteza ministra Radončića, možemo zaključiti kako Unsko-sanski kanton neće više biti prepušten sam sebi u ovom migracijskom procesu”, riječi su premijera USK Ružnića.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić danas će se sastati i s gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem, s kojim će razgovarati o problemima grada, u kojem trenutno boravi najveći broj migranata i izbjeglica.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *